Ecografia și rolul ei în actul medical

Există un truism care spune că sănătatea este mai bună decât toate. Puțini realizează însă că starea de boală cu tot cortegiul său de suferințe care afectează corpul, psihicul, starea financiară, relațiile sociale și familia celui suferind pot fi diminuate sau chiar integral eliminate prin ceva simplu numit prevenție. De-a lungul timpului societatea a evoluat, iar odată cu ea și tehnica medicală. Astăzi avem la îndemână tehnici multiple care pot fi utile în a depista chiar și bolile grave în stadii incipiente, astfel încât șansele de recuperare cresc proporțional. Având la îndemână toată această tehnologie nouă, este regretabil ca din pură neglijență să nu facem toate demersurile necesare depistării timpurii și monitorizării oricăror elemente care ar putea duce la afectarea sănătății noastre. Aceste demersuri presupun fără îndoială investirea timpului necesar efectuării unor controale periodice, însă beneficiile identificării timpurii a problemelor de sănătate sunt net superioare. Prevenția merită efortul atâta timp cât ne dorim pentru noi și pentru cei din jurul nostru sănătate și, implicit, o calitate cât mai bună a vieții. Protejarea sănătății ar trebui să constituie o prioritate sinceră și angajantă pentru fiecare dintre noi. 

Metodele cele mai convenabile utilizate
Una din metodele cele mai convenabile utilizate atât în diagnosticare cât și în prevenție este investigația ecografică. Ecografia este o metodă de investigare medicală imagistică, nedureroasă, neinvazivă, care cu ajutorul unei sonde, folosind undele sonore de frecvență înaltă, produce imagini unidimensionale, bidimensionale sau tridimensionale ale organelor interne. 

Între tipurile de ecografie practicate în mod curent, ecografia mamară are o importanță deosebită între investigațiile necesare depistării afecțiunilor sânului. Printr-o ecografie mamară bilaterală sau unilaterală specialistul poate vizualiza țesutul mamar, tegumentul, țesutul adipos, musculatura toracelui, ganglionii axilei. Este utilă mai ales la femeile tinere, sub vârsta menopauzei, dar și foarte utilă la femeile cu țesut glandular dens. 

În momentul în care la palparea sânului femeia sau medicul ginecolog descoperă ceva suspect, printr-o astfel de ecografie, se poate face diferența între nodul (formațiune solidă) și chist (formațiune lichidă). Suplimentar ecografia mamară poate descoperi inclusiv leziunile mici nepalpabile, sub 1 cm. 

În urma ecografiei și a celorlalte investigații efectuate – mamografie și RMN, pe baza unui scor international valabil, numit BIRADS, se stabilește ce se va întâmpla cu ceea ce descoperim la ecografie. 

O ecografie este menită să vină în sprijinul sănătății dumneavoastră, oferind specialistului mijlocul ideal de a observa în mod direct și în timp real, aspecte din interiorul organismului în mod obișnuit ascunse ochilor privitorului.