Rezultatele chestionarului privind factorii de risc în cancerul mamar

În lunile octombrie – noiembrie ale anului trecut am desfășurat din nou chestionarul referitor la factorii de risc în cancerul mamar, numit “Află care sunt factorii de risc controlabili în cancerul mamar”. 

Prin acest chestionar îmi propun să ajut femeile să înțeleagă mai bine care sunt factorii de risc în cancerul mamar și să conștientizeze că pe unii dintre acești factori îi pot controla. 

De data aceasta am avut 1277 de femei care au răspuns. Dintre acestea, 882 de femei, adică 69% dintre cele care au răspuns, nu știu ce tip de sâni au.  

Sânul dens este unul dintre factorii de risc incontrolabili în cancerul mamar. Prezintă risc deoarece, fiind constituit din țesut predominant glandular, este mai dificil de evaluat mamografic și are mai mulți receptori hormonali. O femeie cu sânul foarte dens are risc de 5 ori mai mare decât o femeie cu sân adipos de a face cancer mamar. 

Ca medic, recomand tuturor femeilor care nu știu ce tip de sâni au să meargă la consult în scop preventiv și să întrebe medicul și despre acest aspect. O ecografie vă poate ajuta să aflați ce tip de sâni aveți. 

De asemenea, o altă întrebare al cărui rezultat merită menționat, se referă la femeile care au avut în trecut noduli la sâni, care reprezintă un procent de 30% (383 de femei). Pentru aceste femei controlul medical periodic este esențial deoarece, dacă în trecut au existat noduli la sâni, riscul de a dezvolta cancer mamar este crescut. 

Sânul dens și nodulii la sâni sunt factori de risc pe care nu-i putem controla, însă trebuie să-i luăm în calcul și să tratăm cu seriozitate controalele medicale periodice. 

În ceea ce privește aspectele pe care le putem controla, un număr de 383 de femei, adică 30% dintre cele care au răspuns au o greutate peste limită, iar acest lucru este al doilea cel mai frecvent factor de risc evitabil în cancer, după tutun. Supraponderabilitatea și obezitatea predispun la 14 tipuri diferite de cancer, printre care și cel mamar. 

Un alt aspect controlabil este consumul de alcool. 51%, adică 651 dintre femeile care au răspuns consumă alcool ocazional sau chiar zilnic. Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer cauzată de alcool. 16,4% din totalul de cazuri de cancer mamar având cauză excesul de alcool. 

În România, aproximativ 9% dintre femeile până în 49 de ani mor din cauza cancerului de sân. Primul factor de risc în dezvoltarea acestei boli este chiar genul feminim. Așadar, toate femeile sunt expuse acestei boli, de aceea este recomandată ecografia mamară periodică și apoi mamografia după vârsta de 50 de ani. 

Prețuiți sănătatea! Alegeți prevenția!