
Perioada sărbătorilor de iarnă aduce cu sine numeroase bucurii, cadouri, voie bună, dar și mâncare aleasă, specifică acestei perioade. Gurmandă sau nu, orice persoană este asaltată de diversitatea mâncărurilor de Sărbători și tinde să poftească la fiecare dintre acestea. Mai mult decât atât, faptul că unele rețete sunt utilizate exclusiv în această perioadă activează factorul psihologic care acționează în subconștient, reamintidu-ne că nu vom mai savura prea curând mâncărurile respective.
Tendința de a ne supraalimenta, forțând organele să asimileze tot mai multe tipuri de alimente, fie ele dulci sau sărate și combinate cu alcool, nu reprezintă doar o bombă calorică periculoasă pentru kilograme și aspectul fizic, ci și pentru sănătatea stomacului, ficatului, pancreasului și nu numai.
Alimentația excesivă permite mărirea stomacului, dar și îmbolnăvirea acestuia. Cazurile de gastrită sunt extrem de frecvente în perioada sărbătorilor de iarnă. De asemenea, există pacienți care pot dezvolta ulcer gastric.
Disconfortul abdominal și arsurile gastrice
Balonarea, senzația de suprasaturație, durerile abdominale și arsurile gastrice sunt doar câteva dintre simptomele asociate stomacului atunci când ne confruntăm cu fenomenul unei alimentații excesive. Fiind elastic, stomacul se mărește în conformitate cu volumul mâncării introdus în acesta. Mărindu-se, stomacul deranjează organele învecinate și se creează senzația de disconfort abdominal.
Arsurile gastrice reprezintă o altă consecință imediată a supraalimentației. Mucoasa stomacală secretă suc gastric care are în compoziție un conținut mare de acid clorhidric necesar pentru digestia hranei. Cu cât alimentația este mai sporită, cu atât producția de acid clorhidric din stomac este mai mare, iar conținutul de acid din stomac poate urca în esofag, creând astfel senzația neplăcută de arsură.
Bineînțeles, medicamentele anti-acide sunt eficiente și ușor de utilizat atunci când ne confruntăm cu o astfel de problemă. Aceste medicamente sunt alcaline, reușind astfel să neutralizeze acidul din stomac. Totuși, în această reacție chimică dintre substanțele acide și cele alcaline, se poate produce o creștere a dioxidului de carbon, ceea ce favorizează balonarea.
Restabilirea echilibrului gastric în urma sărbătorilor
Chiar dacă vă aflați în cazul fericit în care nu ați ajuns pe mâinile medicilor în urma sărbătorilor, tot trebuie să urmați o cură de restabilire a echilibrului gastric pentru a reintra în normal. Cura constă în consumarea alimentelor proaspete, în special a fructelor și legumelor. Acestea oferă cantitatea de vitamine necesară organismului. De asemenea, iaurtul reprezintă o sursă prețioasă de calciu. Acesta conține lactobacili și protejează stomacul împotriva microorganismelor periculoase.
Nu în ultimul rând, proteinele slabe sunt cele mai indicate pentru a oferi senzația de sațietate, dar și pentru a preveni afectarea organismului. De asemenea, apa trebuie să devină principalul lichid consumat. Ea are puterea de a purifica organismul prin eliminarea toxinelor.