Infecția urinară este o afecțiune comună atât femeilor, cât și bărbaților. Aceasta nu este extrem de periculoasă sănătății, însă trebuie trebuie tratată la timp pentru a nu crea probleme în viitor. Infecția urinară este des întâlnită, fiecare persoană confruntându-se de câteva ori cu aceasta pe parcursul vieții. De asemenea, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații la acest tip de infecție.
În mare parte, infecțiile urinare sunt cauzate de bacterii care pot afecta una sau mai multe componente ale sistemului urinar. De cele mai multe ori, organele afectate sunt uretra și vezica urinară, provocând o infecție la nivel inferior. În cazul în care infecția urinară nu este tratată încă de la primele simptome, aceasta poate afecta partea superioară a sistemului urinar, respectiv rinichii.
Tipuri de infecții urinare
- Cistita este o afecțiune care le vizează în special pe femei și se manifestă prin inflamarea vezicii urinare. De asemenea, cistita reprezintă cea mai răspândită formă de infecție urinară;
- Uretrita reprezintă afecțiunea urinară care se adresează uretrei. În această situație, bărbații sunt mult mai des afectați decât femeile. De cele mai multe ori, această afecțiune are la bază bacterii transmise prin contact sexual;
- Pielonefrita este inflamația rinichiului care se poate dezvolta din cauza unei cistite netratate la timp. Astfel, bacteriile cauzatoare de cisită vor migra de la nivelul vezicii până la rinichi.
Principalele cauze ale apariției infecției urinare
Asemenea oricărei alte afecțiuni, infecția urinară are la bază un factor declanșator. Această patologie poate fi determinată de o serie de cauze.
Sensibilitatea sistemului imunitar este o cauză întâlnită frecvent în determinarea infecțiilor urinare. Acest sezon este propice slăbirii sistemului imunitar, dat fiind faptul că schimbările bruște și frecvente ale temperaturii au impact puternic asupra organismului. În anotimpurile precum toamna și primăvara, corpul este afectat, iar infecțiile urinare reprezintă o consecință frecventă.
Contactul sexual neprotejat este o altă cauză a infecțiilor urinare. Pentru a preveni dobândirea acestei afecțiuni în contextul actului sexual, este necesară o igienă riguroasă înaintea actului, dar mai ales în urma acestuia. De asemenea, anumite metode contraceptive pot crește riscul infecțiilor urinare.
Dat fiind faptul că la baza infecțiilor urinare stă acumularea bacteriilor, utilizarea unor spații sau a unor produse igienizate redus sau deloc, poate fi un alt factor de apariție a acestei afecțiuni. Toaletele publice trebuie evitate pe cât posibil. În cazul în care este imperios necesar, încercați să vă asigurați igiena pe cont propriu prin dezinfectante, șervețele umede și evitarea atingerii colacului de toaletă.
Așadar, infecțiile urinare sunt afecțiuni frecvente cu un grad redus de risc, însă acestea trebuie tratate la timp pentru a preveni apariția unor noi stări patologice mult mai severe și mai greu de soluționat.