Sindromul intestinului iritabil: Simptome și tratamente

Cunoscută și sub numele de colon iritabil, această afecțiune este destul de comună și vizează zona intestinului gros. Această tulburare nu are un grad ridicat de risc, însă este necesar ca ea să fie depistată și tratată la timp pentru a împiedica apariția complicațiilor. Crampele, balonarea, gazele, diareea, durerile abdominale și constipația sunt doar câteva dintre simptomele comune care semnalează prezența colonului iritabil. 

Simptomele colonului iritabil

Principalele semne ale acestei afecțiuni sunt cele menționate anterior, însă nu toate determină prezența unui intestin iritabil. De regulă, aceste semnale se manifestă grupate, frecvent și intens. Cu alte cuvinte, nu orice durere abdominală reprezintă un motiv de alarmare. 

În cazurile severe ale acestei afecțiuni, simptomele deja precizate sunt suplimentate de: 

  • pierdere în greutate;
  • diaree pe timpul nopții;
  • anemie ce are la bază carența de fier;
  • vărsături;
  • dificultate la înghițire;
  • durere persistentă care nu poate fi calmată. 

Tratamentul intestinului iritabil

Abordarea de bază a tratamentului este aceea de a ameliora simptomele ce provoacă disconfort. Cheia succesului acestei afecțiuni este de a soluționa factorii declanșatori, nu afecțiunea deja existentă. Odată cu tratarea problemei de la sursă, simptomele supărătoare vor dispărea de la sine. 

Având în vedere faptul că principalele cauze ale colonului iritabil sunt stresul și alimentația necorespunzătoare, acestea sunt țintele principale ale tratamentului. Ca atare, soluția este gestionarea stresului, ceea ce poate implica prezența unui psiholog, dar și modificarea alimentației. 

În plan psihic, stresul conduce la numeroase probleme, inclusiv spre cele de alimentație. Multe persoane mănâncă pe fond nervos și nu reușesc să își înfrunte poftele care le determină stări de durere și disconfort. Tocmai de aceea, este nevoie de un specialist pentru a soluționa cauzele stresului.  

Fizic, alimentația prost gestionată sau concentrată pe produse nesănătoase poate determina dereglări ale sistemului digestiv. Alimentația trebuie să fie echilibrată și să includă toate substanțele necesare organismului. Pentru a ajuta corpul să elimine cauza colonului iritat, este recomandată o dietă bogată în fibre. De asemenea, băuturile carbogazoase, cofeina și alcoolul trebuie eliminate complet, cel puțin pentru o anumită perioadă de timp. Ulterior vindecării colonului, aceste produse trebuie consumate cu grijă. 

Apa este foarte importantă pentru tratarea intestinului iritat. De asemenea, în funcție de situație, veți putea fi nevoiți să evitați fructele crude și anumite legume precum: varza, broccoliul și conopida. Anumite produse care conțin gluten pot fi și ele periculoase pentru această afecțiune. Cele mai des consumate sunt grâul, orzul și secara. Sportul și odihna corespunzătoare vă pot ajuta să reduceți nivelul de stres, dar și să controlați dieta. Ca atare, acestea sunt alte elemente importante pentru tratarea colonului iritabil.