Afecțiuni ale splinei

Splina este situată în partea stângă superioară a abdomenului, sub coaste. Cea mai frecventă afecțiune a acestui organ este splenomegalia sau, cu alte cuvinte, splina mărită. Splenomegalia reprezintă un semnal de alarmă pentru alte afecțiuni ale organismului. Spre exemplu, splina mărită poate apărea în cazul infecțiilor, bolilor hepatice și chiar în cazul unor anumite forme de cancer.  

Simptomele splinei mărite sunt aproape inexistente. Noi, cadrele medicale, putem simți splina mărită încă de la palpare. Splina de dimensiuni normale nu poate fi simțită la atingere. Pentru a confirma această afecțiune este necesară o dovadă imagistică. Prin urmare, vom fi nevoiți să efectuăm o ecografie abdominală pentru a stabili cu exactitate dimensiunea splinei și cauza declanșării splenomegaliei în urma unui set de analize.  

Deși, în cele mai multe cazuri, splina mărită nu prezintă niciun simptom, uneori pacienții se pot confrunta cu o serie de semne. Într-adevăr, acestea sunt destul de vagi și nu pot fi asociate imediat splenomegaliei. Senzația de greutate în partea stângă a abdomenului este cel mai clar simptom al acestei afecțiuni. Totuși, acesta nu este destinat exclusiv afecțiunilor splinei, deci poate fi înșelător. Uneori, această senzație de greutate poate afecta și umărul stâng. Splina mărită poate oferi senzația de suprasaturație chiar și după consumarea unei cantități reduse de mâncare, deoarece prin cresterea in dimensiuni atinge stomacul. Sângerările, infecțiile, oboseala și stările de anemie sunt alte semne ale splenomegaliei. 

Cauzele splinei mărite 

După cum am menționat anterior, splina mărită este o consecință a altor afecțiuni petrecute în organism. Tocmai de aceea, splenomegalia trebuie să reprezinte un semn de îngrijorare și să vă determine să apelați la un control specializat pentru a afla ce disfuncții se ascund în spatele splinei mărite. 

–      Infecțiile sunt cele mai des întâlnite cauze ale splinei mărite. Poate fi vorba despre o infecție virală, precum mononucleoza. De asemenea, splina poate trăda semnele unei infecții bacteriene, parazitare sau a membranei interioare a inimii. 

 –        Splina mărită poate semnala anumite forme de cancer ale sângelui, precum leucemia. Ciroza este o altă afecțiune care se poate manifesta prin mărirea splinei. De asemenea, mărirea splinei poate determina o disfuncție a propriilor vene sau a celor din ficat.

 În unele cazuri, splenomegalia poate determina îndepărtarea chirurgicală a splinei, aceasta fiind cea mai bună soluție pentru pacient. 

Ruptura de splină este o afecțiune care poate pune în pericol viața pacientului. Fiind un organ extrem de vascularizat, splina poate fi supraîncărcată cu sânge, provocându-se o ruptură în interiorul acesteia. În momentul în care sângele pătrunde în zona abdominală, pacientul devine anemic și va fi necesară transfuzia de sânge. 

Ecograful este extrem de important în determinarea numeroaselor afecțiuni.  De  aceea, trebuie să țineți cont de controalele periodice, deoarece unele disfuncții ale organismului sunt lipsite de simptome, iar unele dintre ele vă pot pune în pericol viața.