Importanța investigației nodulilor la sâni

Nodulii la sân – cancerigeni și benigni

Statisticile arată faptul că un număr foarte mare de femei depistează un nodul la nivelul sânilor pe parcursul vieții. Cu toate acestea, prezența nodulilor nu trebuie introdusă în normalitate, ci trebuie semnalată pentru a beneficia de un control ecografic. Deși cei mai mulți dintre nodulii cu care se confruntă femeile nu sunt cancerigeni, există riscuri mari în cazul în care aceștia nu sunt depistați și tratați la timp. 

Înainte de a identifica aceste formațiuni cu ajutorul ecografului, uneori ele pot fi descoperite de către pacientă. Chiar și la simpla palpare, aceasta va identifica o senzație neobișnuită la nivelul pielii și chiar dureroasă. În general, acesta este momentul în care viitoarea pacientă decide să apeleze la consultul medical de specialitate. În alte situații, nerecomandate de altfel, persoana care a identificat nodulul așteaptă ca acesta să dispară de la sine. 

Ce este un nodul mamar?

Sânul femeii este alcătuit din mai multe componente precum țesut fibros, adipos, nervi, vase de sânge, glande producătoare de lapte și nu numai. Un nodul mamar reprezintă o acumulare de țesut din interiorul sânului care rezultă din înmulțirea necontrolată și excesivă a celulelor sânului într-o anumită zonă a acestuia. 

Diferența dintre nodulii canceroși și cei benigni

Există mai multe cauze ale formării nodulilor. În ceea ce privește cele mai cunoscute cauze, se numără dezechilibrele hormonale, infecțiile, traumatismele și tumorile. Cele două ramuri principale ale nodulilor se împart între canceroși și necanceroși, cauzați de tumori benigne, respectiv maligne. 

Tumorile benigne sau fibroadenoamele sunt  des întâlnite la femeile cu vârsta de peste 30-35 de ani, însă acestea se pot manifesta chiar și la adolescente. Aceste tumori se caracterizează prin formarea unui nodul ferm, nedureros care poate crește relativ repede. 

Tumorile maligne pot cauza și ele noduli mamari, însă mult mai periculoși decât orice altă afecțiune declanșatoare. Simptomele nodulilor canceroși se definesc prin lipsa durerii, scurgeri la nivelul mamelonului și inflamații ale pielii. Uneori, nodulii maligni nu prezintă nicio manifestare deosebită față de cei necanceroși. Nodulii mamari maligni sunt foarte duri și au o formă neregulată la palpare. Aceștia sunt ficși, nereușind să fie mutați la atingere. De regulă, cancerul de sân nu provoacă dureri la nivelul acestora. 

Dat fiind faptul că există o linie foarte fină de delimitare a nodulilor periculoși pentru viață și a celor inofensivi, este imperios necesar să apelați la o examinare cât mai rapidă. Cu cât sunt descoperiți mai repede nodulii periculoși, cu atât cresc șansele de vindecare.