Astenia de primăvară

Cred că am auzit cu toții despre astenia de primăvară, nu-i așa? Este perioada aceea în care, odată cu sosirea primăverii, organismul uman trebuie să se adapteze la noile condiții de lumină și căldură. Acesta suferă anumite modificări care sunt resimțite sub forma lipsei de energie, a apatiei, tulburărilor de somn, o slăbiciune generalizată și indispoziție. Adaptarea la noile condiții de mediu, reglarea secreției de melatonină constituie factori de stres pentru organism, iar acesta poate da unele semnale de alarmă, pe care le cunoaștem în mod popular sub numele de astenie de primăvară. 

Astenia de primăvară se poate combate cu o alimentație diversificată cu aport crescut de legume, verdeață și fructe proaspete care să suplimenteze elementele deficitare în organism. Alimentația specifică iernii a lipsit organismul de elemente importante producând dezechilibre care trebuie acum restabilite. Unul din alimentele puternic recomandate în această perioadă este fructul de avocado, care nu ar trebui să lipsească de pe masă. În plus, plimbările în aer liber la soare, exercițiile fizice și respectarea orelor de somn vor ajuta organismul să se echilibreze mai repede. 

Între manifestările asteniei de primăvară sunt cunoscute: hipotensiunea arterială, lipsa poftei de mâncare, slăbiciune generalizată, lipsa energiei, apatia, durerile de cap, nervozitate, indispoziție și tristețe fără motive aparente. 

Un element care ajută la stabilizarea stării de spirit este triptofanul. Acesta se regăsește în alimente precum nuci, spanac, semințe, brânză, tofu, pește, ouă, fasole, linte, ovăz, carnea de curcan și are rol în producerea serotoninei. Serotonina este un neurotransmițător important care are rol în reglarea somnului, în procesele psihice și influențează starea de spirit. 

Astenia nu trebuie confundată cu alte afecțiuni cu care are simptome comune cum ar fi anemia. Verificarea numărului de hematii printr-o analiză de sânge va clarifica corectitudinea diagnosticului acolo unde este cazul. 

Ecografia poate detecta anomaliile interne asociate cu anumite tipuri de anemie, cum ar fi o splină mărită, sau poate arăta cauzele anemiei cum ar fi fibroamele uterine, fără a folosi radiația ionizantă. 

Astenia nu este o boală, ci doar un dezechilibru, o tulburare care poate ascunde alte afecțiuni mai grave cum ar fi anemia sau depresia. Dacă însă simptomele persistă mai mult de două săptămâni este indicat să apelați la medic pentru un control specific.