Stilul de viață și importanța controalelor periodice

Societatea de astăzi este deosebit de agitată și fiecare dintre noi este adesea copleșit de o multitudine de obligații și de un program zilnic aglomerat. Alergăm clipă de clipă și ne consumăm încercând să rezolvăm în fiecare zi cât mai multe dintre treburile importante de pe lista personală de lucruri „de facut”. Suntem competitivi, harnici și ne închipuim că le putem rezolva singuri pe toate dacă alergăm suficient de mult. Asta ne face să ridicăm ștacheta în fiecare zi și să alergăm chiar și mai mult, sperând că vom reuși să menținem în viața noastră un echilibru perfect în toate domeniile vieții.

Urmarea imediată a acestui stil de viață este dezechilibrarea și suprasolicitarea organismului,  perturbarea armoniei dintre fizic și psihic. Un stil de viață dezechilibrat, sedentarismul, stresul, alimentația dezechilibrată la ore nepotrivite, lipsa odihnei, toate acestea își pun amprenta asupra sistemului muscular, a funcționării organelor interne, a sistemului imunitar și chiar a sistemului endocrin. Un organism neglijat, care nu beneficiază de exercițiu fizic regulat, de o nutriție echilibrată și de obiceiuri de odihnă coresupunzătoare va fi afectat în timp.

Este ușor să ignori semnalele de alarmă timpurii ale organismului, cum sunt creșterea sau scăderea necontrolată în greutate, greața, starea de oboseală cronică, dezechilibrul emoțional, stări de anxietate sau nervozitate. Deosebit de discrete, aceste semnale sunt puse aproape întotdeauna pe seama unor factori conjuncturali ai momentului și sunt tratate ca stări trecătoare lipsite de importanță. Deși nu sunt întotdeauna însoțite de o durere, semnalele organismului uman atenționează asupra unor afecțiuni aflate în stare incipientă, în privința cărora trebuie luate măsuri. Cel mai adesea, primele organe afectate de un astfel de stil de viață dezorganizat sunt ficatul, organul sensibil la modul de alimentație, și tiroida, o glandă extrem de sensibilă la stres.

Atât afecțiunile ficatului, cât și cele ale tiroidei sunt în stările lor incipiente greu de diagnosticat tocmai din cauza acestor simptome nespecifice. Ficatul are o bună putere de recuperare, însă procesul trebuie pornit din timp, în stările incipiente ale afecțiunii. Steatoza hepatică este cauzată de depunerile de grăsime (trigliceride și alte lipide) la nivelul ficatului (al hepatocitelor), se manifestă prin stare de greață, slăbiciune, oboseală, slăbire nejustificată și este favorizată de diabet și de dieta bogată în grăsimi. Netratată, această afecțiune evoluează în ciroză și chiar în cancer.

Hipertiroidia este favorizată de stres, se manifestă prin scăderea în greutate, insomnie, oboseală, slăbiciune, tulburări de ritm cardiac și netratată la timp, poate evolua dramatic.

Atât afecțiunile ficatului cât și cele ale tiroidei pot fi diagnosticate în cadrul controalelor periodice regulate. Putem depista la timp efectele stilului nostru de viață asupra ficatului și tiroidei, efectuând controale anuale complete care să includă ecografia tiroidiană și ecografia abdominală.