Ficatul, sărbătorile și sănătatea

Sărbătorile ne pun adesea la încercare voința și capacitatea de autocontrol. În această perioadă tentația este mai mare decât oricând să facem excese alimentare sau de alcool, suprasolicitând ficatul. Un astfel de comportament nu este tocmai ceea ce s-ar putea numi un comportament responsabil, iar ignorarea avertismentelor medicilor nu rămâne fără urmări.

O atitudine mai responsabilă ar fi exact opusul acestui comportament. Efectuarea controlului periodic la timp și prevenția bolilor ficatului.

Ecografia ficatului este una din modalitățile prin care se poate monitoriza și diagnostica cu precizie starea ficatului. Această investigație este o tehnică neinvazivă și nedureroasă, confortabilă și foarte ușor de suportat și, totodată, un bun instrument pentru diagnosticarea și monitorizarea stării de sănătate a ficatului. Identificarea precoce a oricăror probleme care pot afecta ficatul este o șansă în plus pentru o intervenție timpurie, cu șanse maxime de stopare a degradării acestuia și recuperării stării de sănătate. 

Ecografia ficatului poate dezvălui structura și consistența acestuia, membrana, țesuturile cicatriale (fibroase), chisturile, fluxul sangvin, hemoragiile, focarele de infecție și celulele grase, oferind specialistului o imagine detaliată a organului. Pe baza acesteia se pot verifica structurile interne și eventualele formațiuni care pot degenera în diagnostice mai grave. O intervenție efectuată în fazele incipiente ale diagnosticului poate fi salvatoare și este întotdeauna de dorit. 

Între factorii care afectează ficatul în mod curent se numără toxinele (alcoolul), virușii (hepatita B și C), factori metabolici și autoimuni. 

Așa numitul ”ficat gras” constă de fapt în acumularea de trigliceride (grăsimi) în celula hepatică numită hepatocit. Ficatul gras poate fi clasificat în funcție de cauze (etiologie) în două tipuri: ficat gras alcoolic și nonalcoolic. 

Așa cum spune numele, cauza ficatului gras alcoolic este consumul excesiv de alcool, în timp ce ficatul gras nealcoolic, cu o cauză încă necunoscută, este legat de afecțiuni precum sindromul metabolic, sindromul ovarului polichistic și hipotiroidie. 

În tradiția românească, mesele ce însoțesc sărbătorile de iarnă sunt bogate și grase. Se gătește mult și greu, o masă specifică conținând un exces de carne de porc, maioneză, smântână și alcool. Pentru a preveni suprasolicitarea ficatului pe perioada sărbătorilor nu-l supraîncărcați cu grăsimi. Atenție la cantitate și calitate! Vă recomand moderație atât la alcool cât și la alimentație. Nu lăsați excesele să vă strice sărbătorile și prețuiți sănătatea. 

Bucurați-vă alături de cei dragi de sărbători și... de sănătate.