Dacă medicul v-a recomandat să faceți o ecografie, nu aveți de ce să vă temeți. Această procedură este una din investigațiile noninvazive care nu doare.
Dar mai exact cum functionează un ecograf și în ce constă procedura?
Ecograful se bazează pe o tehnologie care folosește ultrasunetele. Ultrasunetele sunt vibrații mecanice cu frecvențe mai mari de 20 000 Hz. Acestea se situează la limita superioară a spectrului de unde pe care îl poate auzi omul. Liliecii și delfinii folosesc ecolocația pentru orientare, vânătoare și comunicare. Omul a furat tehnologia și a folosit-o la sonare. De aici până la ecograf a fost doar o chestiune de timp și munca lui Ian Donald. Da, ecograful este invenția lui Ian Donald, un inventator scoțian care inițial a fost luat drept nebun în urma primelor rezultate obținute care nu au fost convingătoare.
Sonda este partea mobilă a ecografului, instrumentul care intra în contact cu pielea omului. Aceasta transmite ultrasunete și apoi recepționează undele respinse de obstacolele pe care le întâlnesc în cale, adică de țesuturile organelor. Undele respinse de țesuturi sunt apoi procesate de unitatea centrală a ecografului și afișate pe un ecran sub forma unei imagini in tonuri alb/negru. Specialistul poate interpreta această imagine și poate măsura caracteristici specifice legate de structurile anatomice vizualizate. Specialistul controlează sonda pe care o plimbă pe pielea pacientului, prin intermediul comenzilor de unde setează frecvența, amplitudinea și durata pulsurilor emise de sondă.
Pentru pacient, procedura este simplă și confortabilă: se aplică un gel, apoi se mișcă sonda în contact cu pielea. De obicei nu sunt necesare pregătiri prealabile și procedura durează aproximativ 30 de minute.
Un alt avantaj al procedurii este acela că nu folosește raze X, nu iradiază și nu are efecte nocive. Neavând efecte adverse, ecografia poate fi recomandată în siguranță și persoanelor în situații cu risc sau pacientelor gravide.
Generând imagini ale organelor scanate în timp real, ecograful oferă date complexe despre forma, poziția, dimensiunile, structura și chiar funcționarea acestora. Practic, permite specialistului să vadă în interiorul corpului. Astfel se poate vedea ce nu este în regulă în organism și cauzează diferite simptome.
Cu alte cuvinte, ecografia este utilizată în diagnosticarea cu exactitate a unei game foarte mari de boli, iar o diagnosticare corectă este un prim pas decisiv spre un tratament corect.
Acum că știți exact în ce constă această procedura vă puteți face programarea cu încredere și fără emoții inutile.