În cazurile în care corpul este afectat pe interior, la nivelul organelor care rămân ascunse ochiului liber, indiciile externe privind cauzele disfuncțiilor organismului sunt mai puțin evidente. Unele afecțiuni grave ale organelor interne nu sunt însoțite de durere și rămân necunoscute și nediagnosticate în stadiile incipiente. De aceea este necesar să recurgem la investigații medicale specifice care să ne arate ce se petrece în interiorul corpului. În acest scop, în funcție de tabloul clinic, se recomandă un control medical anual care să includă o ecografie.
De exemplu, nodulii tiroidieni nu provoacă durere, nu sunt vizibili la exteriorul corpului și nu pot fi identificați prin palpare decât în stadiile avansate în care sunt deja crescuți în volum. Este necesară o ecografie pentru a verifica starea parechimului tiroidian.
Metodă de investigație imagistică de prima intenție pentru explorarea glandei tiroide, ecografia oferă imagini fidele și informații clare privind dimensiunile, structura, vascularizatia, leziunile tiroidei.
Ecografia este în mod specific indicată pacienților cu tiroidă mărită în volum, multinodulară, pacienților cu nodul identificat prin palpare, pacienților cu istoric de cancer tiroidian în familie, pacienților cu risc de dezvoltare a cancerului tiroidian (iradiere la nivel cervical și cranian, neoplazie endocrină multiplă), pacienților cu adenopatie laterocervicală (tumefierea anormală a unuia sau mai multor ganglioni limfatici de la nivelul gâtului).
Ecografia este investigația cea mai importantă în cazul nodulilor tiroidieni, iar cei mai mulți noduli sunt astăzi identificați la dimensiuni mici și medii, înainte de a crește în volum și de a deveni evidenți la palpare. Cu ajutorul ecografiei specialistul stabilește caracteristicile specifice ale nodulului, dimensiunile, consistența (lichidă sau solidă), vascularizarea. Numai o mică parte din noduli sunt maligni și necesită intervenția chirurgicală. Pentru nodulii care nu prezintă semne de malignitate ecografia rămâne modalitatea de bază prin care aceștia sunt monitorizați și investigați periodic.
Nodulii cu vascularizare intranodulară specifica, cei care au crescut în volum și care provoacă simptome de compresie primesc recomandare pentru intervenție chirurgicală.
Elastografia și biopsia sunt cele două investigații suplimentare ecografiei care oferă informații despre duritatea nodulului și tipul de celule conținute de nodul. În funcție de aceste informații medicul specialist decide măsurile ce trebuie luate pentru a păstra sănătatea pacientului.