Ecografia tiroidiană

Ecografia tiroidiei este o investigație imagistică bazată pe ultrasunete care vine în completarea examenului clinic pentru a explora dimensiunile, structura, vascularizatia, leziunile tiroidei. 

Tiroida este glanda atașată de conductul laringo-traheal, poziționată la baza gâtului, care are formă de fluture și este formată din doi lobi verticali legați între ei printr-un istm. Investigația imagistică este utilizată în diagnosticarea tiroiditelor fie ele acute sau cronice, imune sau non-autoimune. 

Prin ecografie se intenționează detectarea nodulilor și a maselor cervicale, diferențierea între un nodul benign și unul malign în funcție de aspect și vascularizație, evaluarea adenopatiilor loco-regionale, evaluarea recurenței unui cancer tiroidian, efectuarea biopsiei cu ac fin. 

Avantajele investigației imagistice sunt legate de faptul că scanarea cu ultrasunete nu doare, nu iradiază, nu durează mult, este repetabilă, nu este inconfortabilă. În schimb, ecografia oferă informații ample și relevante despre tiroidă, acoperind așa cum am spus mai sus date despre dimensiunile, structura, vascularizarea și leziunile acesteia. Imaginile oferite în timp real de ecograf dezvăluie tiroida ochiului specialistului, permițând acestuia să diagnosticheze cu exactitate afecțiunile acesteia și să prescrie tratamentul corect. 

De asemenea ecografia nu necesită o pregătire prealabilă deosebită. Procedura este simplă constând în așezarea pacientului pe un pat cu gâtul în extensie, aplicarea unui gel ecografic și plimbarea sondei în contact cu pielea pe zona tiroidei. 

Prima manevră efectuată de specialist va fi scanarea transversală a tiroidei și măsurarea diametrelor lobilor și istmului, urmată de scanarea longitudinală și măsurarea diametrului cranio-caudal. Următoarea operațiune presupune identificarea și evaluarea leziunilor focalizate și a nodulilor. Ultima operațiune presupune evaluarea adenopatiilor latero-cervicale și eventualelor tromboze a venei jugulare. 

Datele colectate de specialist în urma acestor scanări dau informații despre disfuncțiile tiroidei și facilitează diagnosticarea afectiunilor tiroidei. 

În formele lor blânde, afecțiunile tiroidei nu au simptome alarmante, însă agravarea acestora este însoțită de nervozitate, puls mărit, oboseală, transpirație excesivă și probleme de concentrare, in cazul hipertiroidiei, sau oboseală, astenie, apatie, constipatie, crestere ponderala, in cazul hipotiroidiei. Dacă sunt diagnosticate la timp și tratatate, afecțiunile tiroidei pot fi controlate în mod eficient.