Importanța ecografiei și a unui diagnostic corect

Astăzi voi răspunde la două întrebări despre ecografie: De ce este ecografia principala tehnică de diagnosticare? și care sunt calitățile unui bun specialist? 

Între metodele de investigație accesibile astăzi, ecografia se distinge de multe ori ca prima opțiune în diagnosticarea afecțiunilor principalelor organe interne.

Ecografia este tehnica imagistică care furnizează cele mai multe și mai exacte informații despre dimensiunile, structura, consistența, starea organelor interne. Tehnologia care folosește ultrasunetele a evoluat considerabil în ultimii ani, iar astăzi putem vedea pe monitoarele ecografelor imaginile tridimensionale ale organelor interne, în timp real, la ecografiile 3D respectiv 4D. În plus, avem facilități doppler pentru vizualizarea fluxului de sânge. A crescut de asemenea calitatea imaginilor 2D, vizualizarea organelor și interpretarea imaginilor fiind mai facilă și deci mai exactă. Munca specialistului a fost astfel ușurată în timp ce diagnosticarea capătă o precizie mai mare. 

Ecografia și-a câștigat locul principal între tehnicile de investigație și pentru că are calitatea de a fi noninvazivă. Adică nu presupune înțepare sau tăieturi, nu presupune niciun fel de durere sau disconfort pentru pacient, fiind ușor de tolerat inclusiv de pacienții cu sensibilitate crescută. Un alt punct foarte important în favoarea ecografiei, este faptul că nu necesită iradierea, este prietenoasă cu organismul și nu are efecte adverse. 

De asemenea ecografia este cea mai ieftină tehnică de investigare, iar în condițiile în care informațiile pe care le furnizează sunt suficiente, de cele mai multe ori nu mai sunt necesare proceduri suplimentare mai scumpe. Tehnologia ecografiei are la bază doar trei procese: generarea unui val de ultrasunete, receptarea ecourilor respinse de obstacolele întâlnite în cale de ultrasunetele transmise în mediul intern și interpretarea acelor ecouri. 

Însă, aplicațiile ecografiei în medicina modernă cresc în importanță, iar un specialist bun cu un training adecvat joacă un rol vital în îngrijirea sănătății în epoca modernă. Pregătirea specialistului este cel mai important aspect când vorbim de ecografie, de capacitatea lui de face corect procedura și de a interpreta corect imaginile de pe monitor. De acestea depinde corectitudinea diagnosticului pronunțat. 


Calități pe care le are un bun specialist:
* compasiune și abilități interpersonale,
* abilități tehnice și coordonare ochi-mână, 
* plăcerea de a învăța,
* atenție la detalii,
* rezistență fizică și mentală. 
Un specialist bun este adesea garanția unui diagnostic corect. Iar diagnosticul corect, uneori face diferența între viață și moarte.