Cancerul de sân și ecografia

Între investigațiile pentru detectarea cancerului de sân, mamografia este cunoscută a fi singura tehnologie de screening care reduce numărul deceselor cauzate de cancer. De aceea, mamografia rămâne principala metodă de investigare a sânilor la femeile peste 40 de ani. 

Dacă sânul are o consistență densă, bogată în țesut glandular și țesut conjunctiv, dar cu puțin țesut gras, detectarea leziunilor și anomaliilor sale devine dificilă. Există leziuni și anomalii ale sânului care nu pot fi detectate la mamografie fie pentru că pur și simplu nu sunt vizibile fie pentru că imaginile generate sunt greu de interpretat. 

Imagistica prin rezonanță magnetică și ecografia vin să suplimenteze tehnicile de investigație la dispoziția medicului specialist, detectând cancerele mamare care nu sunt vizibile la mamografie. Este important de știut că, deși imagistica prin rezonanță magnetică este mai sensibilă în detectarea cancerului, aceasta nu este recomandată tuturor femeilor. 

Medicul specialist va stabili tipul de investigație potrivit fiecărei paciente ținând seama de istoricul și caracteristicele sale personale. Femeile cu risc mare de cancer care nu pot fi evaluate mamografic sau prin rezonanță magnetică, cele care au contraindicații, femeile gravide, femeile cu sân cu țesut mamar dens vor fi îndrumate către ecografie. Ecografia nu folosește razele X, nu iradiază și are avantajul de a nu avea contraindicații. 

Prin ecografierea sânului, structura internă a acestuia, dimensiunile, densitatea, leziunile și anomaliile sânului apar sub forma unor imagini pe monitorul ecografului care trebuie interpretate de specialist. De aceea, pregătirea specialistului este foarte importantă pentru un diagnostic corect. La ecografie se poate determina dacă o anomalie, depistată la examenul clinic fizic sau la mamografie are sau nu caracter cancerigen. Dacă este solidă anomalia poate fi tumoare canceroasă sau un nodul noncanceros de țesut, în timp ce chisturile benigne sunt lichide. Funcția doppler este utilizată pentru vizualizarea fluxului sanguin în leziunile sânului. 

Ecografia mai poate fi utilizată pentru ghidarea biopsiei, în cazul în care anomalia identificată este suspectă și specialistul decide investigarea acesteia. De asemenea, ecografia mamară este modalitate de monitorizare a evoluției tumorii după chimioterapie. 

A ignora durerile și senzațiile ciudate la nivelul sânilor, a amâna controlul periodic de specialitate sunt riscuri pe care o femeie nu trebuie să și le asume. Controlul periodic trebuie să includă un consult senologic (consultul senologic presupune inspecția și palparea sânilor pentru a depista eventualele afecțiuni mamare) și o ecografie mamară sau o mamografie în funcție de vârstă.