Ați fost vreodată în situația în care să fiți programat la medic pentru efectuarea unui control și să vă întrebați oare ce e nevoie să fac înainte? Așa se întâmplă și pacienților care se programează pentru efectuarea unei ecografii abdominale, chiar dacă poate au mai facut înainte. Uneori uită, alteori indicațiile medicului sunt ușor diferite.
De aceea, exact acest lucru vom afla mai departe, ce și cum trebuie să facem, astfel încât ecografia abdominală să fie cât mai clară și deci mai relevantă pentru medicul care vă va diagnostica. Pentru început trebuie să știm că în ecografie acuratețea imaginilor este foarte importantă, iar pentru a putea vizualiza clar abdomenul inferior există câteva recomandări pe care e nevoie să le urmați.
Ecografia are la bază principiul sonarului și funcționează pe bază de ultrasunete care, direcționate spre interiorul organismului cu ajutorul unei „sonde”, sunt reflectate de structurile anatomice întâlnite și generează pe monitor o hartă într-o scară de tonuri alb/negru. De interpretarea corectă a acestei hărți depinde un diagnostic corect, iar pentru ca imaginea să fie cât mai clară, este important ca în interiorul tubului digestiv să nu existe un surplus de aer.
Prima dintre recomandările care se fac pentru pregătirea investigației este aceea ca stomacul să fie gol.
Pacientul nu mai are voie să mănânce cu cel puțin patru-șase ore înainte de investigație. Mai mult decât atât, consumul dulciurilor și al alimentelor care fermentează este interzis cu 24 de ore înaintea investigației. De aceea, în situația în care aveți o programare pentru o ecografie abdominală, nu veți putea mânca fructe sau lapte în cele 24 de ore înaintea examinării și va trebui să serviți o cină ușoară.
De asemenea, în momentul în care ne prezentăm la ecografie, nu trebuie să fim balonați. În cazul în care suntem balonați, în ziua precedentă investigației ar trebui să luăm un medicament antibalonare, de exemplu o tabletă sau două de cărbune medicinal.
A doua recomandare este ca vezica urinară să fie plină.
Cu o oră înainte de investigație trebuie să bem măcar jumătate de litru de apă și să nu golim vezica decât după investigație. Dacă vezica este plină, aceasta este mai bine vizibilă, permițând medicului să observe eventualele formațiuni anormale de pe perete, cum ar fi polipi, cancer vezical, dar și structurile învecinate cum sunt prostata, uterul și ovarele.
O ecografie efectuată de un specialist bun în condiții optime va permite observarea anomaliilor din interiorul organelor noastre interne și o diagnosticare corectă.
În afară de cele două recomandări de sus, valabile pentru ecografia abdomenului, nu sunt necesare alte pregătiri speciale și putem uita acasă emoțiile. Investigația cu ecograful nu este invazivă, nu doare, nu iradiază, nu are efecte adverse și nu are contraindicații.