Cum prevenim ciroza?

Ciroza este cea mai gravă afecțiune a ficatului. Prognosticul unei astfel de afecțiuni este de cele mai multe ori imprevizibil, iar cea mai bună cale de a vă asigura că nu veți avea astfel de probleme este prevenția și diagnosticarea precoce. Astăzi vă vorbesc despre patru căi de prevenție a cirozei.

Controlul medical periodic și ecografia anuală

Prevenția cirozei începe în cabinetul medicului de familie, cu un control medical de rutină efectuat anual. Aici veți putea avea o primă evaluare a stării de sănătate și veți afla lucruri importante despre stilul de viață care este benefic ficatului.

Dacă face parte din controlul medical periodic, ecografia este una din investigațiile care sprijină diagnosticul precoce al afecțiunilor ficatului și, efectuată anual, va semnala din timp dacă ceva nu este în regulă cu acesta. Veți avea astfel ocazia să luați din timp măsurile necesare stopării bolii și refacerii ficatului. 

Steatoza hepatică, cunoscută ca boala ficatului gras, este asimptomatică, iar simptomele nespecifice ale acesteia sunt mai mereu confundate și ignorate. Problema este că nediagnosticată și netratată steatoza avansează, duce la inflamarea ficatului, degenerând în steatohepatită care poate progresa la rândul ei către ciroză.

De aceea primul lucru de făcut în prevenția cirozei este ecografia anuală. 

Aveți grijă de sănătatea ficatului tău

Adoptați un stil de viață sănătos! Aceasta este cea mai importantă modalitate de prevenire a cirozei. Un stil de viață sănătos înseamnă în primul rând o dietă care să menajeze ficatul.

Prăjelile și alimentele grase îngreunează procesul metabolic, iar nivelul colesterolului din sânge, al colesterolului rău, crește riscul de a dezvolta o boală hepatică. Firește, cine își dorește un ficat sănătos se va ține departe de acestea. În schimb, alimentele de origine vegetală îmbunătățesc funcțiile ficatului și sunt recomandate în dieta pentru afecțiunile hepatice. 

Metabolizarea zahărului rafinat supune ficatul unui efort suplimentar, motiv pentru care dulciurile care nu sunt de proveniență naturală trebuie de asemenea să fie evitate. 

Menținerea unei greutăți normale, vă va ajuta să evitați îmbolnăvirea ficatului, așa cum odihna corespunzătoare va ajuta la regenerarea acestuia. Pe timpul somnului ficatul se odihnește, luând pauză de la activitatatea de detoxifiere și trecând la activitatea de sintetizare și stocare a proteinelor.

Renunțați la alcool și la fumat

Nici nu mai trebuie să precizăm că alcoolul este cu totul și cu desăvârșire interzis dacă țineți la ficatul dumneavoastră, atâta timp cât alcoolul este principala cauză a hepatitei alcoolice. Evitați cu orice chip alcoolul și să știți că nici fumatul nu vă ajută!

Feriți-vă de hepatită

Este indicat să cunoașteți modurile de transmitere ale hepatitei și să vă protejați. Aici intră atât vaccinarea, cât și evitarea contactului cu sângele infectat și contactul sexual neprotejat. Vorbiți despre acestea cu medicul de familie.