De ce să includem ecografia în controlul medical periodic

În mod sigur nu este prima oară când auziți că o ecografie ar trebui să facă parte din controlul periodic de rutină. Astăzi vom vorbi despre motivele care ar trebui să vă convingă să vizitați cabinetul de ecografie în fiecare an, în cadrul controlului medical pe care îl faceți periodic.

Ecograful vede ce nu văd ochii

Organele interne nu se văd, așa că nimeni nu poate spune cu siguranță care este starea unui organ sau altul, doar printr-o analiză vizuală a exteriorului corpului uman. De aceea, dacă te duci la medicul de familie pentru un control medical de rutină, se vor solicita investigații suplimentare în funcție de simptome și de obiectivul controlului. 

Ecografia funcționează ca un ochi ager care pătrunde efectiv dincolo de stratul opac al pielii și vede în interiorul organismului uman. Multitudinea de punctișoare alb-negru ce apar pe monitorul ecografului sunt, de fapt, poze perfecte ale organelor în momentul investigației. Medicul specialist poate aprecia cu ușurință dimensiunea, structura și consistența, poziția, leziunile și anomaliile organelor vizualizate. 

Ecografia aduce o multitudine de informații în timp real despre starea organelor interne și asta va ajuta medicii să diagnosticheze corect și să trateze cu ușurință afecțiunile acestora.

Veți spune probabil că bine, bine, dar există și alte tipuri de analize în afară de ecografie, ceea ce este corect și trebuie precizat că fiecare investigație are rolul și importanța sa și aduce informații specifice pe care celelalte investigații nu le pot aduce.

Dar asta, ne conduce direct la o discuție despre avantajele specifice ecografiei și la motivul nr.2 pentru care ecografia trebuie să facă parte din controlul anual.

  1. Ecografia este nonivazivă, confortabilă și mai puțin costisitoare față de alte tipuri de investigații.

Unul din cele mai mari avantaje ale ecografiei este acela că nu este o investigație invazivă și, deci, nu doare. Ea constă pur și simplu în plimbarea unei sonde netede pe piele, iar singura senzație care poate crea disconfort este gelul care se întâmplă uneori să fie un pic prea rece. De asemenea și prețul unei ecografi este mai scăzut decât al altor investigații și unde mai pui că te poate scuti de tratamente costisitoare, pentru că va identifica afecțiunile în stadiile lor incipiente și mai ușor de tratat.

  1. Ecografia ajută la descoperirea precoce a afecțiunilor asimptomatice 

Unele organe sunt asimptomatice în fazele incipente ale bolilor. De exemplu, ficatul nu doare, motiv pentru care simptomele pe care acesta le dă când este afectat sunt adesea confundate și ignorate până în momentul în care afecțiunea ajunge în stadiile avansate. O boală în stadiul avansat este întotdeauna mai greu și mai scump de tratat, dacă nu chiar incurabilă, și putem vorbi aici despre ciroză, de exemplu.

Fazele incipiente ale bolii, primele semne de instalare ale acesteia și primele semne de oboseală a organului sunt momentele în care se poate acționa cu maximă eficiență pentru recăpătarea sănătății. De aceea este atât de important să fim atenți la toate simptomele pe care le prezintă organismul și din când în când să controlăm starea organelor chiar înainte ca acestea să devină dureroase.